Transparante strook

Verzorging van de tanden

 

Witte strook
Een goede mondhygiëne betekent dat je je tanden en tandvlees goed verzorgt.

Je tanden goed verzorgen kan je doen door:

2x per dag poetsen

Poets je tanden 2x per dag en dit minstens 2 minuten met een fluoridehoudende tandpasta. Regelmatig de tanden poetsen dient niet alleen om de tandplak en de bacteriën te verwijderen maar ook om fluoride aan te brengen. Fluoride beschermt het tandglazuur tegen zuuraanvallen.

Jong geleerd is oud gedaan

Zodra een kind de eerste tandjes krijgt, start het leerproces. Een leuke tandenborstel en fluoridetandpasta aangepast voor kleine kinderen is een must. Toon hoe het moet, zij leren immers veel door volwassenen te kopiëren. Doe dit best op een speelse manier, door bijvoorbeeld een liedje te spelen tijdens het tandenpoetsen. Bouw een zekere routine in zodat het kind leert dat tandenpoetsen bij het ochtend- en avondritueel hoort.

Bezoek regelmatig een tandarts

Een regelmatig controlebezoek aan de tandarts kan veel onheil voorkomen een tandarts problemen tijdig kan vastgestellen en verhelpen. Dikwijls kunnen grote en kostbare behandelingen in de toekomst vermeden worden. Ook met peuters is het aangewezen om op controle te gaan bij de tandarts.

In Vlaanderen is tandverzorging gratis tot 18 jaar bij een tandarts die zich ertoe verbonden heeft om de vastgestelde vergoedingen te respecteren die zijn overeengekomen met de ziekenfondsen. Informeer bij je ziekenfonds welke tandartspraktijken en welke behandelingen al dan niet worden terugbetaald.

Verzorging van de tanden icoon