Doolhof neushoorn

Gebruik de pijltjestoetsen om de neushoorn door het doolhof naar de struiken te leiden.

 
 

FEITEN OVER NEUSHOORNS
Neushoorns zijn de grootste landzoogdieren na de olifant. Er zijn vijf soorten neushoorns, twee Afrikaanse en drie Aziatische. De Afrikaanse soorten zijn de witte en zwarte neushoorns, en beide soorten hebben twee hoorns. Aziatische neushoorns onder de Indische (of grote eenhoornige neushoorn) en de Javaanse, elk met ťťn hoorn, en de Sumatraanse, die twee heeft.

Rhinoceros, © Guy Standen

© Guy Standen
Dieet
Neushoorns zijn herbivoren, wat betekent dat ze eten alleen planten. Witte neushoorns, met hun vierkante lippen, zijn bij uitstek geschikt om te grazen op gras. Andere neushoorns voorkeur aan het gebladerte van bomen of struiken te eten.

Bevolking
Huidige geschatte populatie:

Zwarte neushoorn (Diceros bicornis): 4880
White Rhino (Ceratotherium simum): 20.165
Helaas, de noordelijke witte neushoorn - een ondersoort van de witte neushoorn - is volledig weggevaagd. Geen dieren in het wild, en met slechts 5 links in gevangenschap, deze ondersoort wordt geconfronteerd met bepaalde uitsterven. Alleen de zuidelijke witte neushoorn blijft.
Sumatraanse neushoorn (Dicerorhinus sumatrensis): 140-210
Javan Rhino (Rhinoceros sondaicus): 35 - 45
Indian Rhino (Rhinoceros unicornis): 3624
reeks
Neushoorns zijn te vinden in delen van Afrika en AziŽ. Hun voorkeur leefgebied varieert, van savannes dichte bossen in tropische en subtropische gebieden.

Zwarte en witte neushoorns zijn te vinden in Afrika, vooral in de zuidelijke en oostelijke landen. De Sumatraanse neushoorn is gevonden in IndonesiŽ en MaleisiŽ. De Javaanse neushoorn, ooit gevonden in een aantal Aziatische landen, vandaag leeft alleen in IndonesiŽ en Vietnam. Ook de Indische neushoorn ooit zwierven over het grootste deel van het Indiase subcontinent, maar vandaag de dag is alleen te vinden in kleine delen van India en Nepal.
Wist je dat?

Neushoorns gebruiken hun hoorns, niet alleen in strijd om grondgebied of vrouwen, maar ook om zich te verdedigen tegen leeuwen, tijgers en hyena's.

weergave
Mannetjes en vrouwtjes vaak vechten tijdens verkering, soms leidend tot ernstige verwondingen toegebracht door hun hoorns. Na de paring, het paar gaan hun eigen weg. Een kalf is 14 tot 18 maanden later geboren. Hoewel ze verpleegkundige voor een jaar, kalveren zijn in staat om te beginnen met het eten van vegetatie ťťn week na de geboorte.

bedreigingen
Neushoorns behoren tot de meest bedreigde diersoorten op aarde. Gewaardeerd om hun hoorns, ze worden geconfronteerd met een verschrikkelijke dreiging van stroperij, waardoor ze snel te duwen in de richting van uitsterven. Hun hoorns worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, evenals gesneden in juwelen, dolk handgrepen en andere snuisterijen. Neushoorn hoorns zijn zo waardevol op de zwarte markt die dieven te stelen uit musea en jachttrofeeŽn lang geleden neergeschoten te worden.

Toevoegen van het probleem is het feit dat voor sommige soorten, de Sumatraanse neushoorn name overbejaging opgetreden zo lang dat de overblijvende populatie wordt onderverdeeld in groepen verbroken, niet kweken en door te gaan met de soort genetische diversiteit.