Transparante strook

Zonsverduistering animatie

Om een zonsverduistering te begrijpen, moeten we goed kijken naar de banen van de aarde en de maan.
Speel de animatie om te zien wat er gebeurt bij bepaalde standen van zon, maan en aarde.

Een bijzonder schouwspel

zonsverduistering

Het is een bijzonder schouwspel wanneer de maan zich langzaam voor de zon schuift en het overdag donker wordt omdat de Maan de zonneschijf volledig bedekt.

Totale zonsverduistering

Een totale zonsverduistering is zeldzaam aangezien je precies moet zijn waar de schaduw van de maan de aarde raakt. Een totale zonsverduistering is een unieke ervaring wat veel mensen op de been brengt om dit fenomeen te kunnen zien. Voor astronomen biedt een totale zonsverduistering een unieke kans om de lichtkrans (corona) om de zon te bestuderen. Men kan een zonsverduistering met grote nauwkeurigheid voorspellen worden met behulp van de Saros-cyclus. Meestal zijn er twee zonsverduisteringen per jaar, soms ook meer. Vijf zonsverduisteringen in één jaar tijd is mogelijk, maar komt zelden voor.

Gebruik een eclipsbrilletje

Het kijken naar de zon is heel gevaarlijk zijn. Zo moet je de juiste bescherming gebruiken om ernstige of blijvende schade aan de ogen te voorkomen. Gebruik alleen een doortoe ontworpen eclipsbrilletje. gebruik nooit alternatieven zoals fotonegatieven, diskettes, fotografische filters of gewone zonnebrillen aangezien deze de ultraviolet- en infraroodstraling niet tegenhouden. Eclipsbrilletjes kan je op allerlei plaatsen verkrijgen.

Zonsverduistering animatie icoon