Wereldoorlog 1 - geografisch

kaart Europa na Wereldoorlog 1
kaart Europa voor Wereldoorlog 1
Groot Brittannië
Frankrijk
Rusland
Oostenrijk-Hongarije
Duitsland
Italië
Italië wit
Turkije
vlag Groot Brittannië
vlag Frankrijk
vlag Rusland
vlag Oostenrijk-Hongarije
vlag Duitsland
vlag Italië
vlag USA
vlag Canada
Moord op Franz Ferdinand in Sarajevo
Sarajevo ★
Moordenaar Gavrilo Princip Franz Ferdinand in Sarajevo
onderzeeër
Zinkende Lusitiana
telegram
Woodrow Wilson
Tsaar Nicolas II
Lenin
Amerikaanse soldaten
Compiègne treinwagon in een bos tachtig kilometer ten noordoosten van Parijs wapenstilstand tekenen Eerste Wereldoorlog.
Ondertekening van het Verdrag van Versailles
De gebieden die Duitsland moest afstaan na de Eerste Wereldoorlog
Noord-Sleeswijk
Posen en West-Pruisen
Vrije Stad Danzig
Memelland
Oost-Opper-Silezië
Hultschiner
Elzas-Lotharingen
Eupen en Malmédy
1. Met dit programma willen we u in negen hoofdstukken een visueel overzicht van de geschiedenis van Wereldoorlog I geven.
Je kan elk hoofdstuk zolang bekijken als je wil.
Klik op 'verder' als je naar het volgende hoofdstuk wil gaan.
Wil je het hoofdstuk opnieuw beluisteren, klik dan op 'terug'.
2. Na de negen hoofdstukken zal je duidelijk worden hoe Wereldoorlog I ontstaan is, wie betrokken was, hoe het eindigde en hoe na deze oorlog de geografische indeling van Europa grondig wijzigde.
Bij elk hoofdstuk hoor je een stem die je meer uitleg geeft bij wat je ziet.
3. Dit is een kaart met daarop de landen van Europa zoals ze ingedeeld waren voor het uitbreken van Wereldoorlog I in 1914.
4. In 1914 waren er in Europa twee allianties: de Triple Entente en de Triple Alliance.
5. De Triple Entente was de alliantie gevormd in 1907 tussen het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland, Frankrijk en het Keizerrijk Rusland na het tekenen van het Verdrag van Sint-Petersburg.
6. De Triple Alliance was een verdrag in 1882 gesloten tussen het Duitse Rijk, Oostenrijk-Hongarije en Italië.
7. Deze overeenkomsten tussen de verschillende landen werden gesloten om elkaar te steunen in het geval van een aanval op één van hen door andere grootmachten.
8. Dit betekende dat als Duitsland de oorlog verklaarde tegen een land van de Triple Alliance het een oorlog op twee fronten werd. Een westelijk front tegen Groot-Brittannië en Frankrijk en een oostelijk tegen Rusland. Dit was geen gunstige situatie voor de Duitsers.
9. Zoals je kunt zien op deze kaart, omvatten beide partnerschappen een groot deel van Europa. De hoop was dat het uitbreken van een massale oorlog in heel Europa, met deze allianties zou vermeden worden.
10. De moord op de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand vormde de aanleiding voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De moord vond plaats op 28 juni 1914, toen hij samen met zijn vrouw een bezoek bracht aan Sarajevo, de hoofdstad van de Oostenrijk-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina.
11. De moord werd gepleegd door Gavrilo Princip, die tot de Servische terroristische groep "De Zwarte Hand" behoorde. Servië werd op dat moment bestuurd door Oostenrijk-Hongarije en hun doel was de onafhankelijkheid van Servië. Princip en de andere leden van "De Zwarte Hand" dachten dat het doden van de volgende koning van Oostenrijk-Hongarije, de onafhankelijkheid van Servië zou bespoedigen.
12. De eerste Wereldoorlog begon officieel op 28 juli 1914, toen het Oostenrijks-Hongaars keizerrijk de oorlog verklaarde aan Servië als reactie op de moord op hun troonopvolger, Franz Ferdinand.
13. Als bondgenoot van Servië kondigde Rusland een volledige mobilisatie van de troepen af. Frankrijk was lid van de Triple Entente en was bereid om Rusland te helpen.
14. Duitsland verklaart op 1 augustus 1914 de oorlog aan Rusland en twee dagen later ook aan Frankrijk.
15. Het Duitse leger viel het neutrale België binnen om Frankrijk aan te vallen. Groot-Brittannië verklaarde daarom op 4 augustus de oorlog aan Duitsland. Canada was op dat moment een kolonie van Groot-Brittannië, en raakte op die manier ook betrokken bij de oorlog tegen Duitsland.
16. Turkije had in juli 1914 een alliantie met Duitsland ondertekend en werd op 29 oktober betrokken bij deze oorlog door samen met de Triple Alliance oorlog te voeren tegen Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland.
17. Italië keerde zijn loyaliteit aan de Triple Entente en verklaarde de oorlog aan Oostenrijk-Hongarije in mei 1915 en aan Duitsland in 1916.
18. Op 6 april 1917 raakten de Amerikanen bij de oorlog betrokken. Twee jaar eerder bracht een Duitse onderzeeër het Amerikaanse passagiersschip Lusitania tot zinken. Bijna 1200 opvarenden kwamen daarbij om het leven. Dit leidde bijna tot een oorlogsverklaring van de Verenigde Staten. In 1917 besloot de Duitse legerleiding om de duikboten die de Lusitania hadden beschoten, weer onbeperkt te gebruiken. Dit ging voor de Amerikanen te ver.
19. De directe aanleiding voor de deelname van de Verenigde Staten was het Zimmermanntelegram. Deze telegram werd op 16 januari 1917 door de Duitse minister van buitenlandse zaken Arthur Zimmermann naar de ambassadeur in Mexico werd gestuurd, met het verzoek om Mexico over te halen deel te nemen aan de Eerste Wereldoorlog aan de kant van Duitsland. Het telegram werd door de Britse geheime dienst onderschept, ontcijferd en doorgespeeld aan de Amerikaanse regering. Woodrow Wilson, de toenmalige president van de Verenigde staten verklaart op 4 april 1917 de oorlog aan Duitsland.
20. In 1917 was er ook een revolutie in Rusland aan de gang. Tsaar Nicolaas II offert veel Russische mensenlevens op aan de Eerste Wereldoorlog. Er heerst hongersnood en de slagvelden liggen bezaaid met Russische lijken. In januari 1917 breken opstanden uit in Sint-Petersburg. Tsaar Nicolaas II wordt gedwongen afstand te doen van de troon.
21. In november 1917 had de communistische regering de controle over Rusland overgenomen onder leiding van een man met de naam Lenin.
22. In februari 1918 wordt vrede gesloten met de Centralen (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Turkije).
23. De Amerikaanse deelname zou het keerpunt van de oorlog worden. Het moreel van de Franse, Britse en Belgische soldaten ging hierdoor flink omhoog terwijl de Duitse soldaten steeds minder vertrouwen in een overwinning kregen. Ook begonnen de Duitse reserves op te raken.
24. Het einde van de oorlog was in zicht toen het partnerschap van de Triple Alliance in 1918 uit elkaar viel. Turkije was de eerste die zich op 30 oktober 1918 overgaf.
25. Oostenrijk-Hongarije trok zich officieel terug toen het een vredesovereenkomst met de Triple Entente ondertekende op 3 november 1918.
26. In augustus 1918 werd voor de Duitse legerleiding duidelijk dat een overwinning niet meer haalbaar was. Duitsland vroeg op 3 oktober 1918 om een wapenstilstand. Op 11 november werd deze in een treinwagon in het bos van Compiègne gesloten. Hiermee was de oorlog officieel voorbij.
27. Het Verdrag van Versailles werd op 28 juni 1919 ondertekend en veranderde de geografie van Europa drastisch. Duitsland was de grote verliezer in deze overeenkomst omdat het grote territoriale verliezen leed en het verloor al haar overzeese koloniën.
28. Door het Duitse Rijk afgestane gebieden
1. Noord-Sleeswijk: aan Denemarken
2. Posen en West-Pruisen: aan Polen
3. Vrije Stad Danzig
4. Memelland: aan Litouwen
5. Oost-Opper-Silezië: aan Polen
6. Hultschiner: aan Tsjechië-Slowakije
7. Elzas-Lotharingen: aan Frankrijk
8. Eupen en Malmédy: aan België
verder

Met dit programma brengen we u een visueel overzicht van de geschiedenis van Wereldoorlog I.
De Eerste Wereldoorlog heeft de kaarten van Europa en de wereld grondig door elkaar geschud.

Copyright © 2009- Computermeester.be comm.v. All rights reserved.