Kometen - Quiz


Nog eens?
Paxi, de schattige mascotte van de European Space Agency (ESA), maakt ruimteonderzoek toegankelijk voor kinderen. In een van zijn video's legt Paxi de missie van de Rosetta-ruimtesonde en het belang van kometen uit. Hier zijn de belangrijkste punten die Paxi bespreekt:

 1. Wat zijn kometen?
  • Paxi legt uit dat kometen "vuile sneeuwballen" zijn, gemaakt van ijs, stof en rotsen. Ze komen uit de verste en koudste delen van ons zonnestelsel, voornamelijk de Kuipergordel en de Oortwolk.
 2. Waarom zijn kometen belangrijk?
  • Kometen zijn belangrijk omdat ze bestaan uit materiaal dat overgebleven is van de tijd dat het zonnestelsel gevormd werd. Door kometen te bestuderen, kunnen wetenschappers meer te weten komen over de vroegste periodes van het zonnestelsel.
 3. De Rosetta-missie:
  • Paxi legt uit dat de Rosetta-missie van de ESA ontworpen was om een close-up studie van een komeet te maken. De ruimtesonde Rosetta werd gelanceerd in 2004 en reisde tien jaar lang voordat hij in 2014 bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko aankwam.
  • Rosetta heeft de komeet van dichtbij bestudeerd en zelfs een lander, genaamd Philae, op het oppervlak van de komeet laten landen. Dit was de eerste keer dat een ruimtesonde een zachte landing op een komeet maakte.
 4. Wat heeft Rosetta ontdekt?
  • Rosetta heeft veel waardevolle data verzameld over de samenstelling en het gedrag van kometen. Bijvoorbeeld, de metingen van Rosetta hebben geholpen te bevestigen dat kometen complex organisch materiaal bevatten, wat belangrijk kan zijn voor het begrijpen van de oorsprong van leven op aarde.
  • De missie gaf ook inzicht in hoe kometen veranderen als ze dichter bij de zon komen en opwarmen, waarbij ze hun kenmerkende staarten van gas en stof vormen.

Paxi’s uitleg helpt kinderen om deze ingewikkelde wetenschappelijke onderwerpen op een eenvoudige en boeiende manier te begrijpen, door gebruik te maken van animaties en een begrijpelijke taal.

Copyright © 2009- Computermeester.be comm.v. All rights reserved.