Tussen-n spelling oefenen online

De tussen -e of -en, de officiële regels.

Hoofdregel:

De tussen -en wordt geschreven wanneer het eerste woord van de samenstelling een zelfstandig naamwoord is dat alleen een meervoud heeft op -en.
Voorbeeld: kippenei, want het meervoud van kip is alleen kippen. Aspergesoep en gedaanteverwisseling, want het meervoud van asperge is asperges, terwijl het meervoud van gedaante zowel gedaanten als gedaantes kan zijn.

Uitzonderingen:

Woorden houden een -e als tussenletter, hoewel ze als je de hoofdregel zou volgen -en zouden moeten krijgen.

1. Woorden die verwijzen naar een unieke persoon of zaak: Koninginnedag, Onze-Lieve-Vrouwekerk, zonnestraal, zonnebank, zonnegod, maneschijn, hellevuur

2. In bijvoeglijke naamwoorden waarvan het eerste deel alleen maar wordt gebruikt als versterking van het bijvoeglijke tweede deel: apetrots, apezat beregoed, beresterk, beretrots boordevol pikkedonker retegoed, reteslim reuzeleuk, reuzemooi, reuzegroot, reuzeklein stekeblind

3. Woorden van het type “dier+plant“ vallen vanaf 2005 onder de hoofdregel en krijgen een tussen-n: eendenkroos, rattenkruid en paardenbloem.

4. Het eerste deel van het woord is een zelfstandig naamwoord zonder meervoud: rijstepap en roggebrood.

5. Woorden die historisch gezien wel een samenstelling zijn, maar die niet meer als zodanig worden herkend. We noemen dit versteende samenstellingen: ruggespraak en elleboog.

Tussen-n spelling oefenen online. Wanneer schrijf je een tussen-n in woorden? Hier kan je oefenen op deze spellingsregel?

Copyright © 2009- Computermeester.be comm.v. All rights reserved.