Transparante strook

De bouw van een piramide

Leuke kennismaking met de bouw van de grote piramide van Cheops te Gizeh nabij Caïro in Egypte.

Maak kennis met de bouw van de grote piramide van Cheops te Gizeh nabij Caïro in Egypte.


De oude Egyptenaren bouwden de piramides als graftombes voor de farao's en hun koninginnen. De foara's werden begraven in piramides in een periode van het Oude Rijk tot het einde van het Middenrijk. Er zijn momenteel ongeveer 80 piramiden uit het oude Egypte bekend. De drie grootste piramides werden gebouwd in Gizeh rond 2551 en 2475 voor Christus. De piramide van Cheops staat bekend als de 'Grote Piramide'. Farao Cheops begon met de planning van zijn graftombe van zodra hij de troon besteeg. Hij koos een plek op de westelijke oever van de Nijl. Daar bevonden zich de meeste begraafplaatsen omdat de zon elke avond 'stierf' (ondergaat) aan de westelijke horizon.

De architecten van Cheops waren wijze en ervaren mannen. Ze wisten dat voor het opbouwen van de piramide zeer belangrijk was dat de zijkanten naar het noorden, zuiden, oosten en westen moesten gericht worden.

Ze planden de bouw van de grootste piramide ooit in het oude Egypte. De contouren van de piramide werden gemeten en gemerkt in het woestijnzand.

Dan is men aan de bouw begonnen. Grote blokken steen werden uit steengroeven in de buurt gesneden. Ze werden door groepen van mensen door de woestijn gesleept naar de plaats waar de piramides gingen komen. Daar werden ze onmiddellijk op hun plaats gezet. Het merendeel van de arbeiders waren boeren die aan de bouw van de piramiden konden werken omdat hun velden op dat moment door de jaarlijkse overstromingen van de Nijl onder water stonden.

Als het eerste niveau van blokken op z'n plaats stonden, bouwden de arbeiders hellingen van kleisteen, kalksteen en klei. Op deze hellingen sleepten de arbeiders de grote stenen tot op een volgend niveau.

Gedurende ongeveer 20 jaar bouwden honderden mensen aan de bouw van deze piramide. Voor elke niveau bouwden ze een bijkomende helling om de stenen tot boven te krijgen.

Wanneer de piramide bijna klaar was, werd er op de top van de piramide een speciale steen geplaatst die bedekt was met een glanzend metaal. Men denkt van goud of elektrum (Elektrum is een in de natuur voorkomende legering van goud en zilver met sporen van koper en andere metalen). Daarna werden blokken van witte kalksteen uit steengroeven over de Nijl naar de piramiden gebracht. Hiermee werd een laatste laag stenen aangebracht die de hele piramide bedekte. De blokken werden zo gesneden dat de buitenkant van de piramide helemaal glad was.

De piramide van Cheops werd slechts een deel van het grotere complex.
Dit complex heeft verschillende delen:
- drie piramides voor Khufu's koninginnen,
- een paar diepe kuilen waarin boten begraven werden,
- een tempel waar Khufu zou worden aanbeden na zijn dood,
- een wandelbrug die vanaf de piramide naar een tempel aan de Nijl liep,
- een valleitempel aan de Nijl, waar de farao's begrafenisceremonie zou beginnen,
- een kleine 'satelliet'-piramide,
- en een mastaba waarin enkele edelen begraven werden.

De bouw van een piramide icoon