Transparante strook

De bijenkast


Welkom bij de bijenkast!
Hier leer je meer over het dagelijks leven van de honingbij.
Druk op de "Start"-knop om het leven in enrond de bijenkast te ontdekken.

Bijen leven in volken. Elk volk bestaat uit één koningin en 40 000 tot 60 000 werkbijen. In het voorjaar komen hier nog darren (mannetjes) bij die de koningin bevruchten.Voor het opslaan van honing en stuifmeel en het onderbrengen van het broed bouwen zij raten van was. Deze was wordt door de bijen zelf "uitgezweten."In de natuur zoeken de bijen hiervoor een holle ruimte in bv. een boom. De imker maakt gebruik van een korf of kast.

De bestuiving

De haalbijen zuigen vloeibare nectar uit bloemen. De bij gebruikt hiervoor haar speciale, buisvormige tong. Ze houdt een kleine portie van de nectar als voedsel voor zichzelf. De nectar wordt eerst opgeslagen in de honingmaag. De haalbijen voegen al tijdens deze foerageervluchten de eerste enzymen en goede bacteriën aan de nectar toe.De haalbijen zuigen vloeibare nectar uit bloemen. De bij gebruikt hiervoor haar speciale, buisvormige tong. Ze houdt een kleine portie van de nectar als voedsel voor zichzelf. De nectar wordt eerst opgeslagen in de honingmaag. De haalbijen voegen al tijdens deze foerageervluchten de eerste enzymen en goede bacteriën aan de nectar toe.Als de honing rijp is verzegelen de bijen elke cel met een wasdeksel. De honing dient als voedsel voor de bijen tijdens de winter, of voor wanneer de bijenkolonie behoefte heeft aan extra energie als ze een nieuw nest willen bouwen.Als de imker merkt dat de cellen verzegeld werden met een wasdeksel is dit het teken dat de honing geoogst kan worden.De imker haalt het raamwerk met de honingraten voorzichtig uit de kast. De bijen zullen trachten hun voorraad te verdedigen. Een steek van een agressieve bij is niet zo aangenaam. Daarom dragen imkers beschermende pakken en proberen ze de bijen te kalmeren met rook voordat ze de kasten uit elkaar halen.

De ontwikkeling van de larven

Een honingbij begint haar leven als een paar millimeter groot eitje. De koningin legt ongeveer 1500 van deze eitjes per dag in 6-hoekige cellen van bijenwas.
Na 3 dagen kruipt er uit het eitje een larve die zich opgerold op de bodem van de cel bevindt. Daar zal ze niets anders doen dan eten. De eerste 3 dagen krijgt ze voedersap van de voedsterbijen.Na 6 dagen is het tijd om te verpoppen. De werkbijen maken de cel met een luchtdoorlatend dekseltje dicht en na 12 dagen komt uit de pop een volwassen werkbij, klaar om haar taken binnen de bijenkorf aan te vatten: van het herstellen van de bijenkorft tot het voeden van delarven . Werkbijen doenalles behalve paren en eieren leggen.Mannelijke bijen: darren.De cellen waaruit de darren groeien zijn wat groter dan de cellen van de werksters. Na de verpopping doen ze er 15 in plaats van 12 dagen over om tot dar uit te groeien. Darren worden geboren uit onbevruchte eitjes. Dit is een zeldzaam verschijnsel in de natuur.De deksels op de cellen waaruit werkbijen worden geboren zijn vlak, die van de darrencellen zijn bol.
Koninginnen De cel waarin een koningin zal groeien is makkelijk te herkennen aan de vorm: de cel lijkt wat op een pinda. Koninginnen doen slechts 16 dagen over hun ontwikkeling. Ze krijgen dan ook zeer speciaal voedsel, nl. koninginne-gelei. De nieuwe koningin zal na het uitkomen trachten elke rivaal koningin te vernietigen, want er kan slechts één koningin per kolonie zijn.Dan gaat ze op "bruidsvlucht". Ze verlaat ze de korf en spuit wat geurstof de lucht in. Darren ruiken dit parfum en vliegen zo snel mogelijk achter de koningin aan. Acht tot tien darren paren met haar en moeten dit met de dood bekopen. De koningin keert terug naar de korf en heeft nu sperma genoeg om gedurende haar twee jaar durende leven eitjes te kunnen leggen.Een koningin doet de hele dag niets anders dan eitjes leggen, in de zomer tot wel 2000 per dag. Rond de koningin vormt zich een groepje werkbijen, die haar verzorgen en voeden met koninginnegelei. De koningin geeft een geurstof af op ieder eitje. Deze stof vertelt de bijen dat er nog een koningin is. Dat houdt ze rustig. Als er geen of weinig geurstof is, worden de bijen onrustig, en willen een nieuwe koningin.

De bijenkast icoon