Witte strook

Dammen met zwarte Piet

Witte strook
Damspel met zwarte Piet van Sinterklaas. Jij speelt met de rode damstenen. Kijk onderaan voor de spelregels van dammen.

Handleiding dammen
Spelregels dammen

Het bord en de damstenen
Je hebt een dambord, de stenen en 2 spelers nodig om te dammen. De stenen zijn er in 2 kleuren (zwart en wit). 1 speler speelt met wit en 1 speler speelt met de zwarte damstenen. Diegene die met wit speelt mag beginnen met de openingszet. Je plaats de damstenen alleen op de zwarte vlakken op het bord en begint in de rijen onderaan op het bord. Je bent om de beurt aan zet! Aan zet wil zeggen: Het zetten van de damstenen. Zie uitleg hieronder.

Zetten van de damstenen
Je mag je damstenen, per keer dat je aan de beurt bent, 1 plaats schuin naar voren zetten. Je mag schuin naar rechts en schuin naar links je damstenen plaatsen. Dus niet naar achteren. Als je een steen plaats moet het vakje waarin je je damsteen zet wel leeg zijn. Bij dammen gebruik je alleen de donkere velden om op je damstenen op te zetten. Je mag je stenen blijven zetten totdat je de kans krijgt om een damstuk van je tegenstander te slaan. Hoe meer damstenen je van je tegenstander slaat hoe eerder je het spel kan winnen.

Slaan van de damstenen of de Dam
Het veroveren van de damstenen van de tegenstander moet je doen door te slaan. Je kunt slaan als er een steen van je tegenstander naast je staat. Slaan is verplicht. Je mag zowel vóór- als achteruit slaan. Je springt met je damsteen over de damsteen van de ander. Dit betekend dan ook dat het vak na de steen van je tegenstander leeg moet zijn; daar kun jij dan je damsteen neerzetten en de steen van je tegenstander van het bord halen. Tijdens een meerslag is het mogelijk dat je bijvoorbeeld eerst een keer vooruit slaat en dan achteruit slaat. Een meerslag is dat er een steen van je tegenstander staat die je kan slaan, na deze steen is er een leeg vak en daarna staat er weer een steen van je tegenstander (met daarachter ook weer een leeg vak). Op deze manier kan je 2 stenen slaan.
Meerslag gaat vóór! Dit betekend dat je als je meer damstenen van je tegenstander moet slaan je dit eerst moet doen ipv het slaan van 1 damsteen van je tegenstander. Een dam geldt ook als 1 damsteen. We leggen het principe van de dam hieronder uit.

Een dam halen
Je haalt een dam als jouw damsteen aan de andere kant van het dambord komt; dus op de eerste rij vanaf je tegenstander gezien. Met een dam mag je veel verder zetten dan met een gewone damsteen. Je mag diagonaal zetten naar elk vrij veld, zolang je geen andere damsteen van jezelf tegenkomt. Als je een damsteen van je tegenstander tegenkomt kun je deze slaan. Let op: Hier geldt hetzelfde dat er na een slag minimaal 1 veld vrij moet zijn waar je je dam neer kan zetten. Maar je mag ook je dam verder plaatsen, zolang je maar diagonaal op dezelfde rij blijft.

Einde van het spel
Je hebt verloren als je geen stukken meer hebt, óf als je aan zet bent en je geen damsteen meer kunt verplaatsen omdat al je damstenen geblokkeerd zijn door die van je tegenstander. Je kunt ook verliezen door de partij 'op te geven', bijvoorbeeld omdat je zoveel achter staat dat verder spelen geen zin meer heeft.

Remise
Sommige spelletjes eindigen onbeslist (zonder een winnaar) dat noemt men: remise. Dan kunnen beide spelers niet meer winnen, of het moet zijn dat jij of je tegenstander een fout maakt, maar het is niet toegestaan om daarop te wachten door eindeloos door te spelen.

Dammen met zwarte Piet icoon