Temperatuur - Woestijn

 
Wat is de hoogste buitentemperatuur ooit gemeten?

Op het internet staan heel wat aantal lijstjes met de hoogst gemeten temperaturen op aarde, maar de officieel warmste temperatuur ooit op aarde gemeten is 56,7 °C in Furnace Creek, Death Valley, Californië, Verenigde Staten.


Waarom is het overdag in de woestijn zo heet?

Omdat er geen wolken boven de woestijn hangen die de zonnestralen tegenhouden kan het overdag extreem heet worden in de woestijn. Zand en rotsen nemen makkelijk de warmte op. De lucht in die gebieden is uiterst droog.
De meeste woestijnen liggen in de buurt van de evenaar. Daar staat de zon recht boven de aarde waardoor de warmtestraling er heel geconcentreerd is. 


Waarom kan het in de woestijn ’s nachts ijzig koud worden?

Omdat er geen vocht in de lucht van een woestijn is om warmte vast te houden. Er zijn ook geen planten of andere objecten die de warmte opnemen. Bovendien zijn er geen wolken die als en dekentje de warmte van overdag kunnen tegenhouden.
Als de zon achter de horizon verdwenen is, gaat de warmte dus ook weg en kunnen de temperaturen soms onder het vriespunt dalen. De afwezigheid van water zorgt er overigens ook voor dat het overdag zo extreem warm is in de woestijn. Het vraagt immers veel minder energie om droge lucht op te warmen dan vochtige lucht.


Welke zijn de grootste woestijnen ter wereld?

De Sahara in Afrika is de grootste woestijn ter wereld. De Sahara heeft een oppervlakte van 9 miljoen vierkante kilometer en bestaat slechts voor 20 % uit zand, de rest is rotsachtig.



De Gobiwoestijn is met een oppervlakte van 1,3 miljoen vierkante kilometer de grootste woestijn van Azië. Zij ligt in het noorden van de Volksrepubliek China en in het zuiden van Mongolië. De Gobiwoestijn is ook een koude woestijn, met vorst en af en toe sneeuw op de duinen. Ze ligt vrij ver in het noorden, op een plateau tussen 910 en 1 520 meter boven de zeespiegel. Vandaar ook de lage temperaturen. Winden uit de steppen van Siberië veroorzaken in de Gobiwoestijn temperatuur variërend van −40 ° C in de winter tot 45 ° C in de zomer.
Het is ook de woestijn waarin veel fossielen van dinosaurussen worden gevonden.



Op nummer drie, met een oppervlakte van 1,1 miljoen vierkante kilometer, staat de Libische Woestijn, die voornamelijk uit zand en steen bestaat. Een kwart van het gebied bestaat uit drie door de wind gevormde zandzeeën met duinen tot 110 meter hoog. Ongeveer 90% van het Libisch grondgebied bestaat uit woestijn.


In totaal telt de wereld ongeveer 21 woestijnen, waarvan de meeste rond de evenaar liggen.