de groei van tarwe

De groei van tarwe, zoals het brood en ontbijtgranen zijn afkomstig van tarwe.
Landbouwers verbouwen de tarwe. De zaadjes van de tarweplant worden gebruikt om meel te maken. Meel wordt gebruikt in verschillende voedingsmiddelen, waaronder brood, granen, muffins, cakes en koekjes.
Belgie produceert ongeveer 1 850 000 ton per jaar, vooral in de Leemstreek, Polders, Zandleemstreek en 
Condroz. In Nederland wordt ongeveer 1 450 000 ton tarwe per jaar verbouwd.

Tarwe groeit het best in droge klimaten. Het heeft een vruchtbare bodem nodig om grote hoeveelheden 
graan te produceren. Duitse en Franse tarwe hebben een betere bakkwaliteit dan de onze. Amerikaanse 
tarwe heeft de beste bakkwaliteit.

Tarwe heeft naar mate de temperatuur hoger is meer gluten en zomertarwe maakt meer gluten aan dan 
wintertarwe. Gluten zijn het bindmiddel voor het brood.

Tarwe heeft, zoals alle planten, een aantal dingen nodig om goed te groeien ... 

Bodem: De landbouwer zaait de tarwezaden in kleine gaten in de grond.
Water: De planten hebben water nodig om te kunnen groeien.
Zon: De planten hebben warmte en licht nodig om te kunnen groeien. Deze boer heeft het zeer druk en hij maakt er een knoeibool van. Kun jij hem helpen door de  verschillende stadia voor het kweken van tarwe in de juiste volgorde te zetten? Sleep de afbeeldingen in de juiste vakjes.

Zet elke uitleg onder de juiste afbeelding.De landbouwer zaait de tarwezaadjes. De plantjes zullen tijdens de winter zeer traag groeien.De tarweplanten beginnen 
te groeien. De planten
groeien veel in de lente. 
Elke tarweplant 
heeft enkele scheuten.

De landbouwer 
ploegt het veld om 
het klaar te maken 
om in te zaaien.

Tarwe wordt vanaf juli tot 
september geoogst. De 
zaadjes van de plant 
(graan) wordt naar een 
maalderij gebracht om te 
vermalen tot meel.

De landbouwer zaait de tarwezaadjes. De plantjes zullen tijdens de winter zeer traag groeien.De tarweplanten beginnen 
te groeien. De planten
groeien veel in de lente. 
Elke tarweplant 
heeft enkele scheuten.

Tarwe wordt vanaf juli tot 
september geoogst. De 
zaadjes van de plant 
(graan) wordt naar een 
maalderij gebracht om te 
vermalen tot meel.

De landbouwer 
ploegt het veld om 
het klaar te maken 
om in te zaaien.

Voeg nu het juiste seizoen toe.

late herfst / winter

lente

zomer

herfst